Run the world (girls)

För drygt två veckor sedan fyllde jag år. En av de presenter jag fick var en seriebok av författaren och feministen Liv Strömquist - Prins Charles känsla. Den funkar som någon slags toalett-debattbok och lästes ut relativt snabbt.

Till skillnad från vad min käre väns hembibliotek verkar tro är denna definitivt ingen barnbok, utan snarare väldigt provocerande litteratur för vuxna (eller liknande). Fröken Strömquist känns som en extrem bitterfittefeminist och flera gånger får jag anstränga mig för att inte totalvägra och sluta läsa vad det faktiskt är hon försöker förmedla. När redan första kapitlet handlar om hur män på grund av samhället är okänsliga, egoistiska och bekräftelseberoende jävlar som bara utnyttjar de uppoffrande kvinnorna för emotionell närhet och trygghet är man inte långt ifrån att skrika (trots att jag kallar mig feminist).


Förutom detta hinner hon innan man ens kommit halvvägs igenom boken både säga att kärlek är total idioti och ett påhitt samt att exklusivitet och "kärleksrelation" endast är samhällets konstruktion. Jag kanske bara är en romantiker men jag tycker ändå att det finns flera viktiga skillnader mellan en vänskaps- och en kärleksrelation (även om man räknar bort sexet). När Liv beskriver detta låter det dock som att de är exakt samma sak, förutom ett inledande attraktion (som försvinner med tiden) och ett inlärt "ägande" av den andre, som man absolut borde sluta med och börja ligga runt.

Som ni kanske märker vid det här laget är boken, som sagt, otroligt provocerande och inte precis en bekväm läsning. Skalar man dock bort det mer extrema får man direkt tillgång till en genialt satirisk liten sak med många little known facts som man nog borde veta om, historiska tillbakablickar och förklaringar såväl som viktiga poänger varje feminist bör höra.

Andreas frågade mig efter att jag hade läst ut Prins Charles känsla om jag hade "blivit omvänd" och svaret är nej, det har jag inte. Jag har dock blivit mer bekräftad i min feminism, precis som antagligen många andra läsare. Ett problem med boken är tyvärr att den känns lite som debatten mellan Fi och SD i SVT för snart ett år sedan, ingen vann någon ny allierad men de som redan fanns på respektive sida blev ännu lite säkrare i sin sak.

Slutsatsen av denna textvägg då, vad blir det för någon? Ska man läsa boken eller inte? Personligen tycker jag ja, så länge du har lite vett i skallen och kan ta slutsatserna med en nypa salt är den definitivt läsvärd med mycket intressant information och insikter. Och med tanke på att detta blogginlägg har ungefär lika mycket text i sig som hela Prins Charles känsla, lär det inte ta så väldigt mycket tid ur era otroligt upptagna sommrar att läsa igenom den.

Kommentarer
Rocka'chic sade:

Sv; yeees p&l it is!!

2011-07-03 @ 04:42:53
Bor: http://lindacarlstroom.blogg.se/
sarah sade:

sv : hih ja!

Jag vill bara säga att din blogg är mycket inehållsrik, och när jag läste vill man förtsätta läsa dina inlägg! Ville bara att du skulle veta det! :p

2011-07-03 @ 13:42:49
Bor: http://nadarevicc.blogg.se/
EMMA K sade:

ja absolut!

2011-07-03 @ 14:06:23
Bor: http://emmakoivusaari.blogg.se/
sarah sade:

sv: hih, va bra! :D

2011-07-03 @ 17:07:02
Bor: http://nadarevicc.blogg.se/
Linn sade:

sv, hittade skorna på h&m, bara 99kr :D

2011-07-03 @ 18:51:37
Bor: http://gallop.blogg.se/
FotnotsMaja sade:

Sv: Kaninen är till och med snövit i pälsen + blåögd! ;)

Det var min kanin som jag hade för några år sedan.

Varma hälsningar

Maja

2011-07-03 @ 18:52:59
Bor: http://fotnotsmaja.blogg.se/
theahenmark sade:

sv: tack, desamma :)

2011-07-03 @ 19:01:30
Bor: http://theahenmark.blogg.se/
Jessica' sade:

hej har just nu en frågestund på min blogg, kika gärna in och ställ en fråga eller två, ha det bäst !

2011-07-03 @ 19:10:54
Bor: http://www.nattstad.se/jessu
E M M E L L Y sade:

Cool blogg ;)

2011-07-03 @ 19:26:37
Bor: http://emmellys.blogg.se/
Cecilia sade:

Sv: Såklart! Kom inte läsa fortsättningen! ;)

2011-07-03 @ 21:45:24
Bor: http://cecilyeah.blogg.se/
cc sade:

sv: jag är redan medlem i typ 10 andra osociala klubbar, men det skadar ju aldrig med en till!

2011-07-04 @ 01:24:48
Bor: http://christinacharlotta.blogg.se/

Skriveliskriv:

Är
Förgätmigej?

Hemlig internet-post:

Här finns jag:

Säger:

Trackback
RSS 2.0